10 tips til bæredygtige gaver

10 tips til bæredygtige gaver

Valentinsdag er muligvis en af de mærkedage, som allerflest har en holdning til. Nogle ser det som en ekstra mulighed for at forkæle sine udkårne, mens andre ser det som en dag opfundet af detailhandlen med det ene formål at få flere penge i kassen.

Og generelt er det stigende forbrug dårlige nyheder for miljøet. Derfor giver det også god mening, at tænke sig ekstra om, når man skal ud og købe en gave – uanset om det er til valentinsdag eller en fødselsdag.

Derfor har vi her samlet en liste med 10 tips til bæredygtige gaver.

 

1) Drop det færdiglavede kort 

I dagene op til valentinsdag bugner butikkerne med færdiglavede kort, som gør det lettere for afsenderen at udtrykke sin kærlighed. Alene i USA bliver der udvekslet 190 millioner greeting cards på valentinsdag. Traditionelle færdiglavede kort er overordnet set dårligt for miljøet, da trykkeri kræver mange ressourcer både i form af papir og blæk. Derudover har kort det med bare at komme ned i en skuffe, eller blive smidt ud, efter de er blevet læst en enkelt gang.

Løsningen kunne derfor være, at lave sit eget brev eller kort. Dette vil formentlig også gøre større indtryk på modtageren, som måske gemmer det længere end et masseproduceret kort. Du kan også vælge helt at droppe kortet – der findes trods alt mange andre måder at sige ”Jeg elsker dig” på.

 

2) Giv en plante i stedet for en buket

Langstilkede roser er en af de mest klassiske gaver på valentinsdag. Det danske klima er dog ligefrem ikke optimalt til dyrkning af de traditionelle langstilkede roser. Det afrikanske klima er derimod oplagt til dyrkning af roser, og det betyder at 25% af de roser, som sælges herhjemme kommer fra Kenya. Det er først og fremmest problematisk fordi kvinderne, som høster roserne ofte er underbetalte. Dertil kommer at arbejdsmiljøregler er ikkeeksisterende, og at arbejderne derfor ofte udsættes for sprøjtemidler. Et mere miljømæssigt aspekt af rosedyrkningen i Afrika er selvfølgelig den lange transport til Danmark – en tur på mere end 6.000 km.

På baggrund af ovenstående, og det faktum at roser og buketter ofte har en kort levetid, er det bedste miljømæssige valg at give en plante i stedet. Der findes flere slags planter, som dyrkes i Danmark, hvilket minimerer den miljømæssige forurening af transport. Derudover har planter længere levetid – og generelt gælder det for klimavenlige gaver, at des længere levetiden er, des bedre er de for miljøet.

Skal du alligevel ud og kigge efter blomster kan du gå efter certificeringen ”Fair Flowers Fair Plants”, som betyder, at der udøves både sociale- og miljømæssige hensyn under dyrkningen.

 

3) Køb kvalitetschokolade og vin

Generelt er chokolade ikke det mest bæredygtige valg, når det kommer til gaver. Det globale indtag af chokolade er stigende, og det lægger pres på kakaoproduktionen. Dette har ført til flere massive skovrydninger i blandt andet Afrika, for at der i stedet kunne gøres plads til kakaoproduktion. Det er desværre herfra, at mange af de store producenter får deres kakaobønner fra. I stedet for at købe den klassiske hjerteformede chokoladeboks kan det derfor anbefales at i stedet at investere i kvalitetschokolade, som enten er produceret lokalt, økologisk, eller Fairtrademærket.

Når det kommer til vin findes der en lang række mærkningsordninger, som angiver bæredygtigheden af den enkelte vin. Der findes en række overordnede mærkninger såsom SIP Certified, Demeter Certified og EU Organic. Desuden har mange lande og stater deres egne mærkningsordninger, som du kan læse nærmere om her. 

 

4) Lav gaven selv

At købe en gave til valentinsdag behøver faktisk ikke være en særlig bekostelig affære. Hjemmelavede gaver er ofte et hit, da det viser at giveren virkelig har lagt tid i og omhu i projektet. Mulighederne er mange, selv for de mindre kreative. Du kan f.eks. give et hjemmelavet kuponhæfte med kuponer til en hjemmelavet middag, en massage eller en bilvask. At lave sine gaver selv er som regel bedre for både miljøet og pengepungen.

 

5) Giv noget, som kan bruges længe

Et af de største miljømæssige problemer er, at forbruget på verdensplan hele tiden stiger. Mange af de produkter, som produceres i dag, er ikke designet til at holde særligt længe. Producenterne vil nemlig gerne have os til at investere i den nyeste model så hurtigt som muligt. Det er naturligvis ikke særlig godt for miljøet, da det producerer store mængder affald, som i nogle tilfælde ikke er bionedbrydeligt.

Dermed ikke sagt, at du slet ikke må købe noget. I stedet anbefales det at købe en gave i god kvalitet, som modtageren forhåbentlig kan få glæde af længe.

 

6) Giv modtageren noget, de ønsker sig

”Surprise me”. Når der skal købes gaver vil rigtig mange gerne overraskes. Derfor er det også de færreste, som kan lide at spørge ind til en ønskeseddel før den vigtige dag. Desværre betyder det også, at der ofte gives gaver, som ender bagerst i skabet og efter en årrække ryger ud. Det kan dog være en rigtig god idé at spørge ind til ønsker, inden man tager på gaveshopping. Ved at give en gave, som modtageren reelt ønsker sig undgår man nemlig at producere unødigt spild.

 

7) Lav gammelt om til nyt

En anden idé til en bæredygtig gave er at få lavet noget gammelt om til nyt. Hvis ikke du selv har kreativiteten til at gå i gang med sådan et projekt, er der heldigvis virksomheder, som står parat til at hjælpe dig. Der findes blandt andet virksomheder, som kan hjælpe med at sy din kærestes gamle t-shirts om til et tæppe, eller var det noget at få lavet den gamle læderjakke om til en ny?

 

8) Oplevelser fremfor fysiske ting

Giv en oplevelse i stedet for en fysisk ting. Typisk vil oplevelser være mindre ressourcekrævende for miljøet end materiale gaver. Oplevelser er også med til at flytte fokusset fra valentinsdag som en materiel mærkedag til i stedet for at dreje sig om hygge, samvær og nærhed. Det er vidst de færreste, som ikke allerede ved at kød er dårligt for klimaet. Alligevel er et restaurantbesøg ikke et dårligt bud på en miljøvenlig gave, da modtageren jo ville jo skulle spise et måltid uanset.

 

9) Tænk over indpakningen

Vi kommer ikke udenom, at gavepapir heller ikke er særlig godt for miljøet. Gavepapir tjener det ene formål at skjule gaven på en så flot måde som muligt – derefter ryger det direkte i skraldespanden. Det er et helt enormt ressourceforbrug af træer, farve og glitter (som er lavet af mikroplast) til noget, som kun skal bruges en enkelt gang. Medmindre du vil investere i miljøvenligt gavepapir, anbefales der derfor at pakke gaven ind i gamle æsker, blade eller stofrester.

 

10) Husk byttemærket

Vigtigst af alt: husk byttemærket! Som tidligere nævnt er den mest klimavenlige gave den, som rent faktisk bliver brugt. Hverken du eller modtageren har noget ud af, at gaven ender ubrugt i en kasse på loftet. Jo mere vi bruger de ting, som vi rent faktisk ejer, des bedre er det for miljøet.


Kontakt info
Vitapus
Email: info@vitapus.com
CVR: 37542008
CO2-neutral med Vitapus

Følg os på de sociale medier

Nomineret til