Miljøkalenderen: De vigtigste mærkedage

Miljøkalenderen: De vigtigste mærkedage

Januar 

5. januar: National Bird Day. Dagen er arrangeret af den amerikanske gruppe Avian Welfare Coalition, som blandt andet består af repræsentanter fra reservater og dyrehjælpsorganisationer. Formålet er at med dagen er at sætte fokus på ulovlig handel, fugle i fangenskab og fugle, som bruges til underholdning. Du kan deltage i dagen på flere forskellige måder bl.a. ved at sætte dig ind hvordan vilde fugle handles med og reagerer i fangenskab og eventuelt lære det videre til dine børn. Du kan også vælge at støtte reservaterne i deres arbejde og i øvrigt kun se vilde fugle i deres naturlige habitat.

 

Februar

27. februar: International Polar Bear Day. Dagen er arrangeret af Polar Bears International, som blev grundlagt i 2002. Dagen har til formål at sætte fokus på de udfordringer, som isbjørnene oplever grundet den smeltende indlandsis. Der er flere forskellige arrangementer og livestreams på selve dagen, men helt konkret kan du tage action ved at skrue ned for varmen på denne dag. Brug eventuelt #PolarBearDay

 

Marts

3. marts: World Wildlife Day. Dagen er arrangeret af FN og er blevet fejret siden 2013. Hvert år er der et forskelligt tema for dagen. Formålet med dagen er at sætte fokus på og fejre verdens vilde dyr og planter. Eventet er internationalt, og der kan findes forskellige arrangementer at deltage i på den officielle hjemmeside.

21. marts: International Day of Forests. Ligesom den forrige er dette også en FN mærkedag, som har et nyt tema fra år til år. Hovedfokusset er dog skove og skovrydninger. Dagen blev anerkendt som en officiel FN dag i 2012. Vil du være med til at hylde vores skove? Du kan se events for dagen og følge med på den officielle hjemmeside, eller tage ud og nyde en dag i skoven på denne dag.

24. marts: Earth Hour. Siden 2007 har flere lande omkring i verden fejret Earth Hour. På denne dag, som er arrangeret af Verdensnaturfonden, slukker vi lyset i en time for at sætte fokus på klimaforandringer. Flere lande deltager i begivenheden, og man vil således opleve at lyset bliver slukket i blandt andet Eiffeltårnet, Big Ben og Operahuset i Sydney i denne time. Hvis du vil være med, skal du slukke lyset mellem 20:30-21:30 på denne dag. Brug eventuelt #changeclimatechange

 

April

22. april: Earth Day. Oprindeligt en amerikansk mærkedag, som første gang fandt sted i 1970. Siden da er dagen blevet international, og mere end 192 deltager i fejringen af Earth Day. Dagen arrangeres af Earth Day Network og har til formål at sætte fokus på klimaforandringer, miljøbevidsthed og forskning. På den officielle hjemmesiden kan du finde arrangementer i hele verden og desuden se yderligere steps, som du kan tage for at mindske dit klimaaftryk.

22. april: Affaldsindsamlingen. Dette arrangement afholdes af Danmarks Naturfredningsforening. På denne dag værner vi om vores natur ved at samle affald. Hvis du ønsker at deltage, kan du tilmelde dig selv eller din skole som affaldsindsamler.

 

Maj

22. maj: International Day for Biological Diversity. Denne mærkedag er arrangeret af FN, og blev vedtaget i 1993. Formålet med denne dag er at sætte fokus på og øge forståelsen for biodiversitet. Hvert år har et forskelligt tema fx var temaet for 2017: Biodiversity and Sustainable Tourism.  På den officelle hjemmeside kan du finde events for dagen.

 

Juni

5. juni: World Environment Day. Denne dag er arrangeret af FN og har været fejret siden 1974. Fokus er på klima og miljø. Hvert år har et nyt tema fx var temaet for 2017: Connecting People to Nature. Ligeledes er det hvert år et nyt land, som er officielt værtsland for mærkedagen. Du kan finde events eller tilmelde dit eget event på den officielle hjemmeside, hvis du ønsker at deltage i World Environmnet Day.

8. juni: World Oceans Day. Dagen blev oprindeligt forslået af den canadiske regering i 1992, men blev først anerkendt som en officiel mærkedag af FN i 2008. Formålet med dagen er at sætte fokus på verdenshavene og særligt forureningen af dem. Dette års tema er plastik forurening. Events for dagen kan findes på den officielle hjemmeside. Her kan du også tilmelde dig selv eller dit event til dagen. Brug eventuelt #WorldOceansDay

11. juni: World Meat Free Day. Dagen er arrangeret af worldmeatfreeday.com og sætter fokus på de miljømæssige konsekvenser af kødproduktion. Hvis du ønsker at tage del i dagen, skal du undgå at spise kød hele dagen.

15. juni: Global Wind Day. Denne dag er arrangeret af Global Wind Energy Council og WindEurope. Formålet er at udbrede viden om vind energi, og de muligheder som det giver. Du kan følge med på den officielle Instagram eller deltage i events nær dig.

 

Juli

1. juli (eller første søndag i juli): International Day of Cooperatives. Dagen er en FN mærkedag, som blev anerkendt for første gang i 1992. Fokus på denne dag er på bæredygtig udvikling både socialt, økonomisk og miljømæssigt. Du se et program for dagen eller læse mere på den officielle hjemmeside.

 

August

19. august: International Orangutan Day. Denne dag er arrangeret af World Orangutan Events, som er en koalition af The Orangutan Republik Foundation, Orangutan Land Trust, Orangutan Outreach og The Orangutan Project. Formålet med dagen er at sætte fokus på hvilke konsekvenser skovrydninger har for bestanden af orangutaner. Se eventkalenderen på Facebook og brug evt. #internationalorangutanday

 

September

16. september: International Day for the Preservation of the Ozone Layer. Denne dag er en anerkendt FN mærkedag, som fejres på samme dag som Montreal Protokolen blev underskrevet i 1987. Dagens formål er at opfordre til handling, og sætte fokus på hvad forandringerne i ozonlaget betyder for os og fremtidige generationer. Du kan se mere forskning omkring konsekvenserne for ozonlaget på den mærkedagens hjemmeside, eller måske finde et spændende event at deltage i?

22. september: World Car Free Day. Denne dag var oprindeligt arrangeret af The Environmental Transport Association, mens administreres i dag af World Carfree Network. For at sætte fokus på miljøet opfordres folk til at lade bilen stå hele dagen og i stedet gå, cykle eller benytte sig af offentlig transport.

 

Oktober

13. oktober: International Day for Disaster Reduction. Dagen er en officiel FN mærkedag, som blev anerkendt i 1989. På denne dag er der fokus på (natur) katastrofer, og hvilke skridt der kan tages for at minimere omfanget af disse. Dagen er også en hyldest for at fejre de milepæle, som allerede er blevet nået for flere samfund. Vil du hjælpe? Læs mere på den officielle hjemmeside om hvordan du bedst hjælper folk i nød.

 

November

1. november: World Vegan Day. Dagen er arrangeret af The Vegan Society og har til formål at fremme fordelene ved en vegansk livsstil. Dagen er egentlig startskuddet til World Vegan Month, hvor deltagere opfordres til at tage “The Vegan Pledge” og leve vegansk i hele november måned. Del din måned ved at bruge #WorldVeganDay og #WorldVeganMonth på de sociale medier.

23. november (eller dagen efter Thanksgiving): Buy Nothing Day. Dagen er opstået som en protest mod det overforbruger, som normalt kendetegner Black Friday. Derfor afholdes denne dag typisk på samme dag som Black Friday. Formålet med denne dag er ganske simpelt at demonstrere mod forbrugskulturen. Alt du skal gøre for at deltage er at lade være med at købe noget hele dagen.

 

December

5. december: World Soil Day. Denne dag er en FN mærkedag, som blev anerkendt i 2013. Formålet er at skabe opmærksomhed omkring jorden som en begrænset ressource, og dermed finde løsningsforslag til hvordan vi bedst bruger den. Hvert år har et forskelligt tema. Fx var temaet for 2017: Caring for the Planets starts from the Ground. Du kan finde events eller tilmelde dig eget på dagens officielle hjemmeside.


Kontakt info
Vitapus
Email: info@vitapus.com
CVR: 37542008
CO2-neutral med Vitapus

Følg os på de sociale medier

Nomineret til